Belangrijk: Nieuw beleid Gmail

Nog een dikke week en dan is het zover: Vanaf februari voert Gmail nieuw beleid in voor afzenders van e-mailnieuwsbrieven.

Het nieuwe beleid heeft betrekking op iedereen die bulk e-mail, oftewel nieuwsbrieven, naar Gmail-adressen verstuurt. Dit beleid is bedoeld om het risico op phishing en spam te verminderen. Op de officiƫle ondersteuningspagina van Gmail lees je hier meer over.

Als platform zijn wij er klaar voor. Door gebruik te maken van Inboxify en het naleven van ons anti-spambeleid voldoe je daarom automatisch aan de meeste richtlijnen. Toch kan het zijn dat jij als afzender nog een aantal zaken in moet stellen.

Schakel DKIM-ondertekening in

Vanaf 1 februari is het voor afzenders van nieuwsbrieven aan Gmail-adressen verplicht om gebruik te maken van DKIM. DKIM-ondertekening is een type e-mailauthenticatie. Door het inschakelen van DKIM-ondertekening voeg je een elektronische “handtekening” toe aan je e-mailberichten. Hierdoor kunnen ontvangers erop vertrouwen dat het bericht daadwerkelijk door jou verstuurd is.

Veel gebruikers hebben DKIM-ondertekening voor hun afzenderadressen inmiddels ingeschakeld. Heb je dit nog niet gedaan, zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk in orde maakt. Op https://support.inboxify.nl/article/46-spf-en-dkim lees je hoe je dit in orde kunt (laten) maken.

Stel een DMARC-record in

Verstuur je gemiddeld meer dan 5.000 nieuwsbrieven per dag naar Gmail-adressen, dan wordt het verplicht om een DMARC-record in te stellen. DMARC is een meer uitgebreide vorm van e-mailauthenticatie dan DKIM of SPF. Met een DMARC-record geef je aan dat alleen mailservers met “toestemming” uit naam van jouw domein mogen versturen. Deze toestemming wordt gegeven door middel van een DKIM-ondertekening of een SPF-record, of een combinatie van beide.

Ook als je minder nieuwsbrieven verstuurt is het instellen van een DMARC-record aan te bevelen. Het kan helpen om de bezorging van je e-mail te verbeteren.

Voorkom spamklachten

Iedereen die je nieuwsbrief als spam rapporteert draagt bij aan je spamratio. Zorg ervoor dat deze onder de 0,1% blijft en nooit boven de 0,3% uitkomt. Meld je aan voor Postmaster Tools van Gmail om de spamratio van Gmail-gebruikers in de gaten te houden.

Bovenstaande richtlijnen gelden vanaf februari ook voor nieuwsbrieven naar Yahoo-adressen.

Vragen

Als je vragen hebt over het nieuwe beleid, het inschakelen van DKIM-ondertekening of het instellen van een DMARC-record, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag om ervoor te zorgen dat je nieuwsbrieven aan de richtlijnen voldoen.